La localitat d’Inca, ubicada a les Illes, es va tornar a vestir de gala per fer l’acte de lliurament de la divuitena edició dels premis literaris Pare Colom al claustre de Sant Domingo.
Aquest any la participació es va duplicar i el jurat va d’haver de valorar 248 obres. Concretament 75 obres de narrativa, 123 de poesia i 50 de teatre.
L’alginetí Xavier Vidal Alemany va aconseguir el premi en narrativa per la seua obra “El Repàs de Don Isaac”.
Vidal comentava a La Veu d’Alginet que per a ell “haver guanyat aquest premi és una alegria molt gran i un estímul per a seguir escrivint. És igual quants n’hages guanyat (jo, amb este, ja en són 18 els que he guanyat), cada nou premi és com un nou fill, els vols a tots igual i quan en ve un altre, et carrega d’energia i de ganes d’escriure més i més”.
“En cas d’”El repàs de don Isaac», encara una miqueta més, si és possible, perquè la novel·la passa al poble, en els carrers del poble, amb personatges molt d’Alginet i, encara que el nom no ix en el text, al poble tots sabran identificar el carrer Sant Vicent, la parròquia de Sant Antoni, el col·legi Pepita Greus, el barranc, la ‘ruta del colesterol’ o els altres carrers. La història és inventada, però tota l’atmosfera, la relació del protagonista amb el seu pare, els escenaris i el parlar són del tot d’Alginet. Per això, per a mi és una gran satisfacció passejar el meu poble per totes les bandes i fer-ne tot l’esment que puc. Per totes eixes raons, el premi suposa per a mi un orgull i una oportunitat de reivindicar el meu poble, la seua gent. Encara que faça més de trenta anys que me’n vaig anar, sempre acabe tornant”, comentava Vidal.
L’obra El repàs de don Isaac explica la història d’un periodista enviat al seu poble en la Ribera Alta valenciana a fer un reportatge sobre les acusacions d’abusos d’un professor de l’escola pública ja retirat. Per a fer-ho, el reporter ha de tornar a la seva terra natal, en la Ribera Alta de València, on fa molts anys que no hi va. Durant la investigació descobrirà secrets amagats durant dècades i fins i tot una part de la seva pròpia història que desconeixia. Retrobarà el seu pare, amb qui sempre ha mantingut una relació tensa, i s’haurà d’enfrontar amb alguns personatges que li recordaran per què se’n va anar d’aquell lloc de seguida que va trobar la manera de fer-ho.
L’obra parla de la impunitat amb què van actuar molts abusadors durant anys, emparats per un sistema social basat en la por, però també de les relacions difícils entre pares i fills, del retrobament amb el passat i els propis fantasmes i de l’ofici de periodista en el segle XXI.
El llibre està previst que estiga a les llibreries a novembre.