Campanya de vacunació de la grip

Compartir:

La grip sol començar de forma brusca amb febra i eriçons de fred, mal de cap, congestió nasal, molèsties de gola, malestar general, dolors musculars, pèrdua de gana i tos seca. La febra i els dolors musculars solen durar de 3 a 5 dies, la congestió i falta d’energia dura fins a 2 setmanes.

QUINES SÓN LES MESURES PER A EVITAR LA GRIP?

La mesura més efectiva per a evitar aquesta malaltia és la vacunació, però unes bones pràctiques d’higiene també ajuden a disminuir la transmissió del virus i són accions efectives per protegir-se i protegir els altres, per això:
– Quan tossiu o esternudeu, tapeu-vos la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús, i llanceu-lo al poal del fem. Si no teniu mocador, tossiu o esternudeu a la part superior de la mànega; llaveu-vos les mans amb freqüència amb aigua i sabó durant uns 20 segons, o amb un preparat amb alcohol, i assequeu-les bé (sobretot després de tocar superfícies comunes, com baranes, manetes de portes, teclats d’ordinador, telèfons, elements de subjecció en el transport públic i després d’esternudar i mocar-vos).
– Eviteu el contacte proper amb persones malaltes de la grip, i no compartiu menjar ni utensilis i altres objectes sense netejar-los degudament.
– Eviteu compartir objectes que pugen haver estat en contacte amb saliva o secrecions.
– Quedeu-vos a casa si creieu que esteu malalts. Ventileu els espais tancats com a mínim durant 15 minuts al dia.
– Netegeu i desinfecteu regularment amb els productes habituals les superfícies dures i les que entren més en contacte amb les mans; augmenteu la neteja i la desinfecció dels joguets, instruments musicals, llapis i, en general, el material escolar compartit.

A QUI VA DIRIGIDA LA VACUNACIÓ DE LA GRIP?

Totes les persones majors de 64 anys, encara que estiguen bé de salut; persones amb problemes del cor i respiratoris, inclosos asmàtics; persones amb obesitat mòrbida; persones en residències; qui té problemes del renyó, immunodeprimits; persones amb càncer; diabètics; persones amb síndrome de Down; amb demències; persones amb hemofília; persones amb malalties hepàtiques cròniques; celíacs; amb asplènia; amb implant coclear; embarassades; cuidadors dels grups de risc; treballadors sector avícola; treballadors sociosanitaris, treballadors serveis públics essencials: policia, bombers, protecció civil, treballadors d’emergències sanitàries, institucions penitenciàries i alguns viatgers internacionals.

Xavi Torremocha. Infermer CSP Alzira