Llavar-se les mans

Compartir:

Xavi Torremocha, Infermer CSP Alzira.

Llavar-se les mans és una de les millors maneres de protegir-se i de protegir la família perquè no emmalaltisquen. Cadascú pot ajudar a mantindre’s sa i mantindre sana la família en llavar-se les mans sovint, especialment durant els següents moments claus en què hi ha més probabilitats de contraure i propagar microbis:
• Abans, durant i després de preparar aliments.
• Abans de menjar.
• Abans i després de cuidar algú a casa que tinga vòmits o diarrea.
• Abans i després de tractar una ferida.
• Després d’anar al bany.
• Després de canviar bolquers o netejar a un menut que haja anat al bany.
• Després de mocar-se, tossir o esternudar.
• Després de tocar un animal, aliment per a animals o excrements d’animals.
• Després de manipular aliments o llepolies per a mascotes.
• Després de tocar el fem.
Seguisca cinc passos per a llavar-se les mans de la forma correcta. Llavar-se les mans és fàcil, i és una de les formes més eficaces de previndre la propagació de microbis. Les mans netes poden detindre la propagació dels microbis d’una persona a una altra i en tota la comunitat, des de llocs com la pròpia casa, el treball o guarderies infantils i hospitals.
Hem de seguir sempre aquests cinc passos:

  1. Banyeu-vos les mans amb aigua corrent neta (tèbia o freda), tanqueu l’aixeta i ensaboneu-vos les mans.
  2. Fregueu-vos les mans amb el sabó fins que faça espuma. Fregueu totes les superfícies, inclosos els dits, entre els dits, davall de les ungles, les palmes i el dors de les mans.
  3. Refregueu-vos les mans durant almenys 20 segons.
  4. Llaveu-vos bé les mans amb aigua corrent neta.
  5. Assequeu-vos amb una tovallola neta o a l’aire. Llavar-se les mans amb aigua i sabó és la millor manera d’eliminar els microbis en la majoria de les situacions. Si no disposa immediatament d’aigua i sabó, pot usar un desinfectant de mans que continga almenys un 60% d’alcohol.
    https://www.cdc.gov/handwashing/esp/fact-sheets.html