Mariano Escutia Alcaraz, veí d’Alginet, ha donat a l’Arxiu Municipal diversos documents datats entre 1919 i 1937. Aquests documents són molt importants per a conéixer la situació socioeconòmica del nostre poble, abans de la Guerra Civil i durant la Guerra Civil.
Entre aquests documents trobem el llibre d’actes i el reglament de la “Sociedad de Obreros transportistas y de labranza, titulada Corolario«. L’objecte i finalitat d’aquesta societat tal com diu en el primer article del seu reglament és “…Estrechar los lazos de amistad y compañerismo entre sus asociados. Formar parte integrante de la federación obrera (El movimiento) que existe en esta localidad, guardar solidaridad en todas aquellas luchas que se entablen entre capital y trabajo, por acuerdo general de la Junta General de la Sociedad. Federación Obrera El Movimiento y procurar a sus asociados por todos los medios posibles, el abastecimiento de géneros para comida de caballerías y utensilios para carro; defender colectivamente los intereses de los asociados por todos aquellos medios legales que estén a sus alcances”.El reglament de la Societat Corolario data del 24 de gener de 1919.
Entre els altres documents donats en trobem dos que fan referència a la F.A.I. (Federación Anarquista Ibérica) i un document al sindicat U.G.T. Els tres documents són del període de la Guerra Civil Espanyola i podem veure la relació de menjar i material enviat a la columna de Hierro (C.N.T. F.A.I); un escrit de propaganda de la F.A.I. en el que s’acusa a tots els que es quedaren en casa el 18 de juliol de 1936, de la sublevació militar franquista; i la convocatòria al Congrés Nacional extraordinari de la U.G.T. que tindria lloc el 12 de desembre de 1937 i on es decidirien les posicions a adoptar per part de la U.G.T. en la guerra i la seua relació amb els altres sindicats, les mesures a adoptar s’expliquen en un comunicat datat el 4 de novembre de 1937.
I finalment, un últim document, un document personal d’un veí d’Alginet, que declara “Que no soy del Gremio o Comunión de la Iglesia Católica Apostólica Romana, y si soy disidente de ella…” i a més demana “y que mi cadáver le sea dada la sepultura civil que está exenta de toda Religión”.
Aquest document està datat el 19 d’octubre de 1927, i per l’encapçalament podem veure també que a Alginet hi havia un Centro de Estudios Psicológicos que s’anomenava “Rayo de Luz”.
Com podeu comprovar una donació molt important per a mantenir viva la història del nostre poble. Aquesta documentació la podeu consultar a l’Arxiu Municipal situat en la segona planta de l’edifici de l’Ajuntament.
Text de Francisco González Llopis
Bibliotecari-Arxiver de l’Ajuntament d’Alginet