Alginet acollirà una jornada sobre el dret de les víctimes de gènere

Compartir:

El dimarts 28 de juny, la casa de la cultura d’Alginet serà el lloc de trobada per a dur a terme la jornada sobre el dret de les víctimes de violència de gènere a interposar una denúncia amb garanties i a tindre una tutela judicial.

L’objectiu de la Jornada és potenciar l’intercanvi d’experiències, entre els i les advocades del torn d’ofici de Violència de Gènere i altres operadors que intervenen en els processos de violència de gènere entorn de la denúncia.

Organitzat per l’Ajuntament d’Alginet amb la col·laboració de l’empresa Equality Momentum, la jornada busca traslladar les claus per a una exquisida atenció a les víctimes de violència de gènere, generar intercanvis de bones pràctiques que servisquen de referència per a tots els operadors, escoltar les dones que han patit aquest tipus de violència, i tindre-les en compte per a la millora contínua de processos de coordinació.

La jornada, dirigida a professionals i associacions que interactuen entorn de la violència de gènere, pretén ser un espai de reflexió en el qual les i els professionals posen en comú les seues bones pràctiques. Per a això s’utilitzarà un format de taules redones entre professionals de reconegut prestigi i l’Associació Alanna.

La jornada donarà principi a les 9 del matí i després de la presentació per part de les autoritats, està previst dur a terme la primera taula titulada “L’assistència lletrada a víctimes de violència de gènere”.

Una taula en la qual s’espera la participació d’una Advocada Torn d’Ofici especialitzat de violència de gènere en la demarcació de Carlet, la lletrada de l’Oficina d’Atenció de Víctimes del Delicte (OAVD), i l’Associació Juristes Demòcrates de València (AJDV). Aquesta taula abordarà la intervenció lletrada abans i després de la denúncia, la nova doctrina jurídica sobre el Dret a no declarar després del canvi de jurisprudència del TS, i les novetats normatives entorn de la limitació de la pàtria potestat en casos de violència de gènere.

La segona taula es titula “Atenció a les víctimes en el moment d’interposar la denúncia”. Participarà la Guàrdia Civil VIOGEN, policia local, la OAVD i la Fiscalia de violència de gènere.

Aquesta taula se centrarà en com ha de fer-se la denúncia, l’atestat policial i la valoració del risc. La sol·licitud de mesures preventives, ordres de protecció, i tractarà de descendir de la legislació, a la realitat dels Jutjats de Violència sobre la Dona, a fi de garantir la seua protecció integral.

Per a finalitzar, l’última taula titulada “Bones pràctiques en atenció i coordinació entre operadors per a la garantia dels drets integrals de les víctimes de violència de gènere”, se centrarà en aspectes clau per al no revictimització secundària, aspectes psicosocials abans, durant i després de la denúncia, menors, custòdia, pàtria potestat i punts de trobada. Comptarà amb la participació del Centre de Salut d’Alginet, el Departament de Salut de l’Hospital de la Ribera, la Jutgessa titular Jutjat de Primera instància i instrucció de violència de gènere núm. 2 de Xátiva, així com la Coordinadora Centre Dona de la Ribera Baixa, Associació Alanna.

Totes les taules comptaran amb la intervenció de dones víctimes de violència de gènere.

Una jornada gratuïta, que per motius d’aforament se sol·licita la inscripció prèvia JORNADA del 28 de JUNIO – AYUNTAMIENTO DE ALGINET (office.com).