El dilluns començarà les 4 fases de desescalada per tornar a la “normalitat”

Compartir:

El dimarts 28 d’abril, el president del Govern, Pedro Sánchez, va presentar el pla de desescalada. Un pla format per 4 fases i que si va tot bé finalitzarà a finals del juny.

Aquesta desescalada serà asimètrica, depenent de l’evolució de la pandèmia en cada comunitat autònoma i tindrà una duració mínima de 6 setmanes, màxima de 8.

L’evolució i els marcadors de cada província o illa pot provocar que cada una porte un ritme diferent. Totes les fases està previst que duren dues setmanes (temps d’incubació del virus).

Fase Zero: des del 4 de maig

Començarà el dilluns 4 de maig a tota Espanya amb l’excepció de les illes de Formentera, Gomera, La Graciosa i El Hierro, que se situaran ja en la fase 1.

Eixides individuals per a fer exercici, previstes per al 2 de maig.

Obertura de locals i establiments amb cita prèvia per a atenció individual dels clients, com restaurants amb servei de menjar per a poder portar a domicili sense consum al local.

Obertura d’entrenaments individuals d’esportistes professionals i federats i l’entrenament bàsic de lligues professionals.

Preparació de tots els locals públics amb senyalització i mesures de protecció per a preparar el començament de la següent fase.

Fase 1

Xicotet comerç: inici parcial de certes activitats, obertura del xicotet comerç, amb condicions estrictes de seguretat. No obriran els centres o grans parcs comercials.

Restauració: es permetrà l’obertura de terrasses amb limitacions d’ocupació fins al 30 per cent en hostaleria. Horari preferent per als majors de 65 anys que són el col·lectiu més vulnerable a la Covid-19.

Hotels: obertura d’hotels i d’allotjaments turístics, excloent zones comunes i amb determinades restriccions que es plantejaran en una ordre pel Ministeri de Sanitat.

Esport: obertura de centres d’alt rendiment amb mesures i higiene i protecció reforçades i si és possible torns.  Si es pot, es permetrà l’entrenament mitjà en lligues professionals.

Sector agroalimentari i pesquer: es reprendran les activitats que mantenien restriccions.

Llocs de culte: podran obrir limitant l’aforament a un terç.

Desplaçaments a segones residències dins de la mateixa província.

Fase 2

Restauració: s’obrirà l’espai interior dels locals amb limitació d’aforament a un terç, garanties de separació i sols per a servei de taules.

Cultura: Obertura de cinemes, teatres auditoris i espais similars amb butaca reservada i limitació d’aforament d’un terç.

Visites a monuments i equipaments culturals com sales d’exposicions, sales de conferències amb un terç de l’aforament habitual.

– Els llocs de culte hauran de limitar el seu aforament al 50 per cent.

Espectacles culturals amb menys de 50 persones en llocs tancats amb un terç de l’aforament i a l’aire lliure seran possibles quan congreguen menys de 400 persones sempre que siga asseguts.

– Represa de la caça i pesca esportiva.

– Encara que el curs escolar començarà al setembre, en aquesta fase es recullen excepcions amb tres propòsits: activitats de reforç, garantir que els menors de sis anys puguen acudir si els dos pares han de treballar presencialment i per a celebrar l’EBAU.

Fase 3

Comerç: es limitarà l’aforament al 50 per cent i es fixarà una distància mínima de dos metres.

Mobilitat: Una vegada es complisquen marcadors es flexibilitzarà la mobilitat general però amb recomanació d’ús de la màscara fora de la llar i dels transports públics.

Restauració: es flexibilitzaran les condicions d’aforament i d’ocupació amb estrictes condicions de separació entre el públic.

Nova normalitat

Tornada a la normalitat, sempre que l’epidèmia estiga controlada.

– Mobilitat dels ciutadans entre províncies

Totes aquests fases seran asimètriques, per tant poden ser diferents en cada comunitat i per aquest motiu no es podran fer desplaçaments entre províncies i comunitats fins a arribar a la nova “normalitat”.

Coronavirus: plan de desesc… by La Vanguardia on Scribd

Coronavirus: plan de desesc… by La Vanguardia on Scribd