El mestre artesà alginetí Ximo Roca restaurarà les vidrieres de l’església Jesuïtes de València

Compartir:

Les vidrieres que decoren els murs del temple de l’església Jesuïtes realitzades al voltant del 1942 necessiten ser restaurades. Tal com indica Xavier Laumain, arquitecte responsable del projecte de restauració “ el pas del temps ha afectat bastant la conservació de les vidrieres, moltes han perdut vidres i s’han doblegat”. Aquesta situació obliga a rehabilitar-les de manera integral.

Els responsables del projecte han confiat aquesta tasca a l’alginetí Ximo Roca que ja ha començat el desmuntatge de parts dels 77 vitralls de l’església.

“Hem desmuntat les vidrieres de la part superior corresponents al mur del lateral aquest” (el de l’esquerra, mirant cap a l’altar major), apunta Roca.

“Cada vidriera de l’Església Jesuïtes està composta per nou panells i el treball consisteix a anar traient, un a un, aqueixos panells”, explica Roca. El treball es complica perquè cal picar cadascun dels panells perquè estan fixats amb massilla. “El mal estat d’aquesta massilla és un dels problemes principals. En estar tan resseca ha perdut l’estanquitat, la qual cosa provoca que a través d’ella entre l’aigua i la humitat” comenta l’alginetí.

Per al mestre “hem de tractar de no ferir-les més del que ja estan”. Les peces es traslladaran al taller del mestre ubicat a la seua localitat natal on es tractaran per a recuperar-les i que tornen a lluir com cal.

Els treballs de recuperació de la impressionant superfície de vidrieres de l’Església Jesuïtes València duraran uns 18 mesos i suposa una inversió que supera els 100.000 euros.