Els bous de Sant Josep tornen a Alginet

Compartir:

El cap de setmana del 23 i 24 de març, l’Agrupació local de Penyes taurines d’Alginet torna a portar al poble els bous de març, una festivitat que havia estat parada i que ara podran de nou gaudir veïns i forasters. Per tal de conéixer un poc més en què consisteix i el motiu de la tornada, La Veu d’Alginet ha conversat amb el president de les penyes Joan Carles Galera Aroca.
Traure bous al carrer porta molta feina com es veu en agost, perquè decidiu tornar a fer-los en març?
És innegable la magnitud de les tasques que fem per poder fer bous al carrer, no parlem solament de feina, també ens suposa un gran cost econòmic a nivell d’associació i a nivell personal als membres de les penyes. Però la resposta és molt clara; l’amor per la festa dels bous al carrer i la voluntat per portar-la al nostre poble ens espenta a treballar cada any més dur per poder seguir fent que el nom d’Alginet i el dels bous al carrer continuen units en un nivell tan alt, que a dia de hui són reconeguts i estan focalitzats a la part més elevada del escalafó dels bous al carrer a la nostra Comunitat.
En què consistirà? El bous de març o bous de San Josep Alginet 2019, es realitzaran el 23 i 24 de març i consistiran en un cap de setmana de bous al carrer i valga la redundància, en aquest cas, al carrer literalment, estarà compost per 3 sessions d’unes 2 hores aproximadament, on s’aniran exhibint vaques i bous. Cal destacar el punt fort d’aquest cap de setmana, que serà la sessió de la vesprada del dissabte on tindrà lloc la desencaixonada d’un bou que hem adquirit de la ramaderia de “Toros del Ojailen” (Ciudad Real).
Què us motiva a seguir treballant en aquest festa?
Primer destacar el que ja he comentat abans, l’amor per aquesta festa és tan gran que al mateix temps és suficient motiu com per esforçar-se al màxim, ja que molts de nosaltres no podríem concebre una realitat sense els bous al carrer. Però tampoc s’ha d’amagar, els bous al carrer han patit molts atacs directes i indirectes en aquests últims temps, així i tot aquests atacs o intents d’atacs ens han servit de molt, perquè ens han fet més forts, ens han fet defensar allò nostre, ens han unit, em mostrat per tot arreu que no som cap minoria i que la festa dels bous al carrer està més viva que mai. Està clar que com tot, evolucionarem i ens reorganitzarem als nous temps, però el que sí que tenim clar és que mai, però mai, deixarem de lluitar per respectar, conservar i, com no traslladar, a les noves generacions la festa més enraigada a la nostra comunitat, els bous al carrer.
Féreu fa anys bous pel març i parareu. Per què parareu i per què torneu?
La iniciativa de realitzar bous al març o bous d’hivern com diem nosaltres parteix del principi que aquesta Agrupació Local de Penyes Taurines tot ho fa pels bous, tots els ingressos econòmics que entren són exclusivament per a realitzar bous per al poble d’Alginet. Ni ens n’anem de viatges pagats, ni dinars, ni de festes ni molt menys… (quan ho hem fet, inclús per motius directes dels bous d’Alginet les despeses han anat a càrrec de cada un de nosaltres personalment). Una vegada aclarit açò, al 2014, degut al premi de la loteria (que no va ser molt), i amb l’ajuda econòmica dels penyistes va nàixer la iniciativa de realitzar bous al març, i així va ser al 2014 i 2015, pels mateixos motius al 2016, 2017 i 2018 va ser impossible, i quasi que podria dir que al 2019 era també molt difícil, però des de dins hem espentat moltíssim, existia eixa espineta de no voler perdre una cosa que va costar tant aconseguir i novament amb l’aportació econòmica (per descomptat de treball) dels penyistes ho portarem endavant. Sols esperem que l’esforç que hem fet es veja reflectit i que la gent del poble i pobles veïns molts puguen gaudir d’un bon cap de setmana de bous al carrer.