Els xiquets i xiquetes d’Alginet espanten la por

Compartir:

Per segon any consecutiu, Muixeranga a l’escola col·laborarà amb el projecte Espanta la Por, una iniciativa del Museu Valencià d’Etnologia (MUVAET) que, junt a la Biblioteca Pública Municipal d’Alginet, pretén donar a conéixer i/o fomentar el nostre imaginari de monstres valencians que compta amb personatges tan deliciosos com l’Home del Sac, el Buitoni, la Tarasca, el Drac del Patriarca, el Caro, la Quarantamaula, el Dimoni, la Queixalets, els donyets, gegants, les bruixetes curruixetes i molts altres més.

Però és un projecte molt més ambiciós i global, ja que:

a. fomenta la lectura entre els alumnes participants.
b. permet la teatralització de rondalles, llegendes o contes valencians, amb el consegüent foment de les tècniques de memorització, treball en grup, domini de les vergonyes i dels prejudicis, foment de les tècniques d’entonació, prosòdia. És a dir, es treballen les emocions.
c. dóna a conèixer un ampli ventall de la nostra literatura popular infantil, a fi que els alumnes s’hi familiaritzen.
d. Treballa l’aprenentatge de cançons populars i la seua representació si s’escau.

Al llarg dels dies 5, 6 i 7 de novembre de 2019, els alumnes de Muixeranga a l’escola dels tres col·legis públics d’Alginet van anar a la biblioteca pública per a conèixer-la, per a descobrir els amagatalls dels nostres monstres preferits i per a llegir, pintar, teatralitzar i riure’ns bona cosa, amb aqueixos personatges tan singulars. Van anar disfressats de Butonis, Tarasques, Homes del Sac, Dracs, Bruixetes… pels carrers d’Alginet, des dels col·legis fins a la biblioteca.

El bibliotecari-arxiver, Sisco González va ser l’encarregat de fer un un passeig per les prestatgeries de llibres. A més els menuts van escoltar textos xicotets, pintaren iballaren amb els nostres mostres. Text de Mabel Roig Company, mestra de Muixeranga a l’Escola.