Josep Francesc Nogués i Quijal, nou jutge de pau d’Alginet

Compartir:

El ple municipal del 30 de juliol va elegir Josep Francesc Nogués Quijal com a jutge de pau de la localitat d’Alginet.

Actualment Nogués era el jutge substitut i ara, aquest alginetí de 63 anys assessor lingüístic a la Generalitat Valenciana, és el nou jutge de pau. Al mateix ple municipal es va elegir com a jutgessa substituta de pau a Yolanda Bueno Soriano.

La Veu d’Alginet ha conversat amb aquest alginetí per a conéixer un poc més la seua trajectòria professional i personal i les motivacions per a presentar-se com a jutge de pau.

Quants anys estàs de jutge de pau substitut?
Des de l’any 2012, he estat el jutge de pau substitut d’Alginet.

Quina és la teua trajectòria professional?
Vaig començar a treballar en l’edició del DOGV. Després (1987), em vaig incorporar a l’equip que preparava la posada en marxa de l’extinta RTVV, en el departament de traducció/adaptació de textos per al doblatge de pel·lícules i sèries de dibuixos animats. De 1990 a 1994, a l’Institut Valencià d’Administració Pública. I a hores d’ara treballe a la Conselleria d’Educació i Cultura, en la traducció/correcció de textos oficials.
De 1992 a 1999, vaig formar part de l’ajuntament com a regidor (primer en la recollida i reciclatge del fem urbà i residus, i després en l’apartat de Sanitat). I vaig tindre l’honor i el plaer de coordinar la XIII trobada d’escoles en valencià de la Ribera (1997). Des de la seua creació en 1991, membre del jurat del premi 25 d’abril de narrativa curta, dirigit a la població escolar.

Què et va motivar per a presentar-te a jutge de pau?
En els jutjats de Pau és on hi ha els jutges llecs, és a dir, persones que no pertanyen a la carrera judicial, a diferència de la resta dels òrgans judicials. El contacte directe amb la gent i els seus problemes és, probablement, el millor argument per a exercir les funcions de jutge de pau, i el que em va decidir a presentar-m’hi.

Has estat 8 anys com a jutge de pau substitut. Quines eren les teues funcions?
El jutge de pau substitut actua en absència del titular, òbviament, amb les mateixes funcions. Les seues competències afecten la pràctica de l’auxili jurisdiccional, mitjançant la gestió d’exhorts, manaments que reben d’altres òrgans judicials. També tenen atribuïdes competències en matèria de registre civil, com a delegats del cap del partit judicial.

Quina és la millor experiència de desenvolupar aquest càrrec?
Com he dit adés, la millor satisfacció és el tracte directe amb les persones i la possibilitat d’alleugerir el seu contacte amb l’administració, per tal de fer-lo més eficaç. Tot això, dins de la més estricta confidencialitat.

Què esperes poder oferir aquests 4 anys?
La professionalitat d’una persona que ha dedicat tota la seua vida laboral al servei públic. Els Jutjats de Pau, en localitats com la nostra (menys de 15.000 habitants), han d’estar a l’altura de les demandes de la ciutadania, en temes tan diversos i d’actualitat com la mediació judicial, la violència de gènere, la justícia gratuïta, etc. I hem d’estar al costat de la ciutadania per tal d’aclarir dubtes i donar solucions.

Vull agrair a la corporació municipal el seu suport, i fer patent el meu compromís de treball a favor dels interessos del nostre poble.