Magda Añón Espert guanya el XXI Concurs Literari de Narrativa de Dones

Compartir:

La Directora General de l’Institut de les Dones, Maria Such fou l’encarregada de comunicar personalment el dimecres 19 d’agost a l’alginetina Magda Anón Espert que havia estat la guanyadora del XXI Concurs literari de Narrativa de Dones. Tal com explicava l’escriptora a La Veu d’Alginet, “ fou molt emotiu i n’estic molt agraïda”.

Aquesta professora es descriu com una dona i de casa humil de treballadors del Xúquer i reivindica la lectura “com a motor de transformació personal i social. La vida de cada persona també és allò que anem llegint mentre anem llegint la vida. Escric des que tenia huit o nou anys i no he deixat de fer-ho des d’aleshores, amb major o menor encert i perseverança. Haver d’escriure molts microtextos per a Muixeranga Alginet, el tancament forçat del confinament i el meu desig de donar forma i coherència a alguns treballs guardats en el calaix, han estat els “tres detonants” perquè m’haja presentat a aquest concurs. La Muixeranga m’ha aportat agilitat, el confinament continuïtat en el treball i profunditat, el tercer detonant, plaer  i gaudi personals”, explicava la guanyadora.

La XXI edició del Premi Literari Narrativa de Dones  convocat per la Direcció General de l’Institut Valencià de les Dones i que depèn de Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, pretén “ fomentar i promoure l’escriptura i la literatura entre dones”, comentava Maria Such.

Amb aquest són tres els premis que Añón ha rebut, “tots tres modestos, tots tres molt estimats. Amb premi o sense premi, vull escriure perquè vull passar-m’ho bé, vull continuar gaudint de les paraules que sempre m’han acompanyat i em fan molt de bé”, comentava la guanyadora.

L’alginetina ha aconseguit aquest premi amb l’obra Veladures. Ambientat en els primers anys de la guerra del 36, a Gata de Gorgos i voltants,  és un relat d’una història d’amor i de venjança individual i col·lectiva, contra la figura de míster Thompson, que representa la violència i l’odi a l’ésser humà i a les dones, especialment. La seua misogínia, però,  portarà l’anglès a la soledat, al rebuig del poble i a una mort esperpèntica. Veladures és la història de la valentia d’una dona i d’una col·lectivitat que, tot i les dificultats de l’època, es nega a ser menystinguda. 

En aquesta edició s’han presentat 101 relats escrits per 94 dones i el lliurament del premi s’ha endarrerit així com els terminis de presentació d’obres, per l’emergència sanitària.  La intenció de la Direcció General de l’Institut de les Dones, és la de fer un acte de lliurament dels premis al mes d’octubre 2020 si la situació sanitària ho permet.

Les quatre obres seran publicades aquest mateix any en un llibre recopilatori sota el títol «Les dones conten», una pràctica que es desenvolupa des de l’any 2000 amb la publicació, en el marc de cada edició, de les obres guanyadores i finalistes.