Maria Cholvi, una alginetina al concurs internacional sobre investigació farmacèutica

Compartir:

Amb 22 anys, la veïna d’Alginet, Maria Cholvi i els seus companys Irene Santos i Lluís Pascual Masià, han aconseguit guanyar el concurs internacional de la farmacèutica Alfasigma.

Les dues estudiants de farmàcia de la Universitat de València i l’ex estudiant, van participar amb el seu projecte SituGel. Finalment, i després de superar a més de 40 equips de tot el món, els tres companys aconseguiren el primer premi valorat en 5.000 €.

Els tres joves han realitzat una aproximació teòrica d’una càpsula entèrica, és a dir, que es dissoldria a l’intestí, que estaria dissenyada per a administrar molècules de gran grandària. “Això significa, per exemple la possibilitat, algun dia, d’administrar anticossos, quimioteràpia que han de ser intravenosa o inclús insulina”, comentava Cholvi.

La tecnologia principal són unes molècules de material lipídic. Dins d’eixe greix es ficaria el principi actiu que més tard es liofilitza eliminat l’aigua i convertint-se en pols que es barrejaria per crear un gel. Tot açò es ficaria dins una càpsula i es recobriria. En ingerir-la, el recobriment es desfaria en els líquids de l’intestí i el pols absorbiria la humitat convertint-se en un gel que s’aniria pegant a les parets de l’intestí i així, el principi actiu, s’alliberaria molt a poc a poc a la sang i circularia per tot el cos.

Des de La Veu d’Alginet hem conversat amb Maria per tal que ens comente la seua experiència en guanyar un concurs internacional.

Maria últim any de carrera, sempre has volgut estudiar farmàcia?
No tenia una vocació, però m’agradava molt el tema de la investigació, i tot el que envolta a la salut.
La veritat és que farmàcia et dóna moltes perspectives laborals, ja que pots treballar en clínica, laboratori, control de qualitat i és una de les carreres que en investigació engloba més àrees i per això vaig decidir fer farmàcia. Sens dubte hui la tornaria a triar mil vegades, ja que és una carrera preciosa.

Que ha significat guanyar aquest concurs?
Guanyar aquest concurs ha sigut una brutal, tant professionalment com personalment. Jo i els meus companys, estem molt agraïts de tot la qual cosa ens ha permés viure aquesta experiència.
Els últims dies que vam poder estar a Roma ens va permetre conéixer a molts científics que treballen allí. Ens acolliren molt bé, vam poder conéixer al fundador de l’empresa i visitarem els seus laboratoris.
I després, en tornar al poble i veure com la gent et dóna l’enhorabona és molt gratificant.

I després d’aquest premi quin és el següent pas?

La nostra idea seria continuar, el que passa és que és un projecte de tanta envergadura que necessites molts milions d’euros per al finançament. Veurem si aconseguim a poc a poc alguna inversió, algun projecte però és complicat. Nosaltres no perdem l’esperança de poder portar-ho endavant.

Maria Cholvi , Irene Santos i Lluís Pascual Masià