SOMVAL continua a Europa amb l’ajuda de l’Ajuntament

Compartir:

Crònica de Raul Palau, president de SOMVAL
Primerament agrair a l’Ajuntament d’Alginet, i a totes les regidories, les quals totes, en major o menor quantia han intervingut en l’adquisició de manera gratuïta d’uns 1.200 kg de menjar d’Europa i fer-se càrrec de la grua per a anar al banc d’aliments a recollir-los així com de continuar cedint-nos el magatzem habilitat per a guardar-los com no podia ser d’una altra manera.

També agrair a la Veu d’Alginet per haver-se tire ressò de la notícia i adaptar-se a l’horari.
Des del mes de juliol del 2019, Somval porta intentant aconseguir aliments d’Europa que estan en el programa del Fons d’ajuda europea per a persones més desfavorides ( FEAD) i que està emmarcat en el Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA) que depén del Ministeri d’Agricultura Pesca i alimentació.

El mediador de tots això, és una divisió del banc d’aliments de València (situat a la Pobla de Vallbona), que a causa de la bona relació amb Somval, ens va atendre molt amablement en preguntar-los sobre el tema i facilitar-nos la documentació a presentar. Això va ser l’inici i aquesta vegada és la segona que rebem aquest tipus d’ajudes.

Al final per a aquesta 2 ocasió que resulta ser l’1 quadrimestre del 2020, les assistentes socials han conservat les 19 famílies (54 persones) que es van beneficiar la 1 vegada.

Els aliments són peribles a llarg termini i ens van proporcionar llet, oli d’oliva, batuts de xocolate, conserves de tonyina i sardines, fruites en conserva, galetes, arròs, espagueti, tomaca fregida en conserva, potets infantils, conserva de carn de magre de porc i macedònia de verdura en conserva.
Per al repartiment dels aproximadament 1.200 kg de menjar es va realitzar una taula i se’ls adjudique a cada família les quantitats proporcionals, tant a famílies d’un sol membre com la màxima de 9, unes altres de 2, 3, 4 i 6.

El programa és vàlid fins a l’1 de maig de 2021 (programa 2020-21) i Somval ha renovat per a entrar en el programa 2020-21 que són lliuraments per quadrimestres i que serien el 1r al juliol, el 2n al novembre ( 2020) i el tercer al març-abril de 2021.Cada lliurament variara en + o – les quantitats a percebre.

Una vegada portats els aliments es van depositar en un magatzem municipal del poliesportiu i els dies 21 i 22 de juliol es van repartir a les diferents famílies pels voluntaris de Somval degudament equipats pel problema del coronavirus, que va fer tremolar tota l’operació pel risc de contagi.
Cal no oblidar que Somval roman obert diàriament (fins i tot en l’estat d’alarma) de dimarts a divendres i de 10,30 a 12 h repartint aliments que ens dóna Consum i els que recollim mensualment del banc d’aliments. Malgrat el reg que existeix, la Directiva de Somval i els propis voluntaris creuen que és moment d’acostar el muscle i així es va decidir per unanimitat els que estem actuant.