Vacunació contra la covid-19 en dones embarassades i les que donen el pit

Compartir:

Què vol dir que les dones embarassades i en el postpart tenen més risc d’emmalaltir de manera greu per la covid-19?

Caure malalt greument per la covid-19 té conseqüències, com l’hospitalització, en alguns casos a la unitat de cures intensives. Les dones embarassades amb covid-19 tenen més risc de part prematur.

Quines dades hi ha sobre la seguretat de les vacunes contra la covid-19 en dones embarassades i que donen el pit a un nounat?

Hi ha evidència sobre la seguretat de les vacunes contra la covid-19 durant l’embaràs. No s’han identificat problemes de seguretat ni en la mare ni en el nounat. Les vacunes d’ARNm no contenen virus vius del coronavirus i no poden infectar la dona embarassada ni el fetus.

Quin són els beneficis de vacunar-se contra la covid-19 durant l’embaràs i quan s’està donant el pit a un nounat?

Les vacunes autoritzades han demostrat que generen protecció contra la covid-19 en dones embarassades. Les dones que han rebut vacunes contra la covid-19 d’ARNm durant l’embaràs passen anticossos al fetus a través de la placenta, que el poden protegir en nàixer i en els primers mesos de vida. Les dones que donen el pit a un nounat i que han rebut vacunes contra la covid-19 presenten anticossos a la llet materna, que protegeixen el nounat.

Durant les primeres setmanes de vida del nounat són fonamentals els anticossos de la mare. Quines són les recomanacions de vacunació?

Si estàs embarassada (en qualsevol moment de la gestació) o donant el pit un nounat has de vacunar-te contra la covid-19. Les vacunes disponibles per a dones embarassades i que donen el pit a un nounat de qualsevol edat són d’ARNm (Pfizer i Moderna).

Quines mesures cal recomanar als convivents de dones embarassades?

Els convivents d’una gestant han de seguir de forma estricta les recomanacions de prevenció de la covid-19 indicades a la població: evitar interaccions socials amb persones que no formen part de la unitat de convivència, utilitzar mascareta i mantindre una distància superior a 2 metres quan es té contacte amb altres persones, fer higiene de mans i vacunarse contra la covid-19 quan corresponga al grup d’edat. Si un convivent té símptomes compatibles amb la covid-19, cal que contacte amb el centre de salut per a confirmar-ne el diagnòstic i evite el contacte amb la gestant fins a disposar del resultat de la prova.

Font https://canalsalut. gencat.cat

Xavi Torremocha. Infermer CSP Alzira